Menu
  • Voor vakantiehuizen met hond
  • Kwalitatieve vakantiehuizen
  • Laagste prijsgarantie
  • Betrouwbaar
Friesland

Friesland

Heerlijk op vakantie met de hond naar het rustgevende Friesland

Friesland is zonder meer de vakantie provincie in Nederland waar watersport hoog in het vaandel staat door de vele mogelijkheden die de provincie biedt voor de hond . In de hele provincie is veel ruimte voor de natuur. Dit trekt jaarlijkse dan ook vele hondenbezitters voor een vakantie of kort verblijf. Daarbij heeft het uiteenlopende mogelijkheden. De waddeneilanden vormen een belangrijke toeristische trekpleister. Voor veel hondenbezitters een ideale bestemming omdat je er heerlijk kunt genieten van de rust en de eindeloze stranden.


Mooie regio's in Friesland om met de hond heen te gaan

Waddeneilanden

Een van de mooiste plekken om heerlijk uit te waaien in Friesland met de hond tijdens de vakantie zijn de Waddeneilanden. Nederland kent 5 Waddeneilanden waarvan er 4 in de provincie Friesland liggen. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Texel ligt in de provincie Noord-Holland. Voor alle vijf de waddeneilanden geldt dat het vol prachtige natuur en wandelroutes zitten. Ook kun je op alle eilanden heerlijk fietsen over de schelpenpaadjes dwars door de natuur.

Op de waddeneilanden van Friesland vind je veel duinen en uiteraard grote brede stranden waar je kunt uitwaaien met de hond of heerlijk kunt genieten van een zomerse dag midden in de vakantie. Hou je van de rust en ga je voor de natuur dan zijn Schiermonnikoog en Vlieland misschien wel de leukste eilanden. Terschelling en Ameland zijn iets groter en er zijn dan ook meer dorpen te vinden op deze eilanden. Van alle dorpen op de waddeneilanden kan gezegd worden dat het authentieke gezellige dorpjes zijn waar je lekker kunt eten en kunt genieten op het terras. Boek je een vakantiehuis op een van de waddeneilanden dan kom je gegarandeerd tot rust. De waddeneilanden hebben iets rustgevend dat je op het vast land niet vindt. Je bevindt je de hele dag in de heerlijke zeelucht en als het donker wordt zie je de lichtbundels van de vuurtoren voorbij komen. Een prachtig romantisch aangezicht!

Nationaal park Lauwersmeer

In het noorden van Friesland direct tegen de Waddenzee aan en op de grens met Groningen vinden we het Lauwersmeer. In het verleden stroomden hier het zoute water naar binnen maar sinds de komst van de dam in 1969 is het een zoutwatermeer geworden. Het gebied is bekend om de vele vogelsoorten die er wonen. Het park is dag en nacht geopend! Bij helder weer kun je hier genieten van de prachtige  sterrenhemel. Doordat er praktisch geen lichtvervuiling is heb je een prachtig zicht op de melkweg.

Friese meren

Wie Friesland zegt denk aan watersport. Honden houden van water in Friesland gedurende de vakantie. En dat is niet zo gek want Friesland heeft het grootste aantal meren van ons land. Het leuke aan Friesland is dat alle meren met elkaar verbonden zijn. Dit maakt het voor liefhebbers van varen tot de aantrekkelijkste regio van ons land. Het zelfde geldt uiteraard voor wandelaars. Zeker als jouw hond van zwemmen houdt dan zit je in Friesland gebakken. De provincie bestaat uit 30 meren. De meest bekende zijn het Sneekermeer, Tjeukemeer, Groote Brekken, Heegermeer, Fluessen en het Slotermeer.

IJsselmeerkust

De IJsselmeerkust is de kust aan de voormalige Zuiderzee dat door de komst van de afsluitdijk is verandert in een groot zoetwatermeer. De kustlijn in Friesland is zeer gelieft onder wind- en kite surfers maar ook onder de wandelaars en de hond tijdens zijn vakantie. Wil je varen op het meer dan zul je in elk dorp wel een bootverhuur vinden zodat je kunt genieten van het water en de lange vergezichten over het meer. Er zijn veel oude vissersdorpen te vinden langs het IJsselmeer zoals Lemmer, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Makkum. Een leuke tip voor kleine kinderen is Sybrandy's speelpark. Dit speelpark biedt uren vertier voor de kleintjes. Uiteraard zijn honden, mits aangelijnd van harte welkom.

Zuidoost-Friesland

Wie denk dat Friesland enkel bestaat uit weilanden en meren heeft het mis. In het Zuidoosten van de Provincie vind je prachtige bosrijke gebieden. Ook vind je er prachtige heidevlaktes. Het motto van deze regio is dan ook: "Het andere Friesland".  Of zoals wij graag zeggen het Friesland voor de vakantie hond. In deze omgeving vol van natuur zul je veel wandelaars met de hond tegenkomen. Ook is het geliefd onder ATB'ers doordat er prachtige parcours zijn aangelegd om te mountainbiken. Lijkt het je leuk om dit te doen dan zijn er goede ATB fietsen te huur in het leuke dorpje Appelscha. Appelscha ligt in het centrum van het gebied en is ook een goed vertrekpunt voor wandelaars. Er zijn hier ook grote losloop gebieden aangewezen. Zo kun je samen met de hond de zogeheten "natte neuzeroute wandelen". Deze route is 7,3 kilometer lang en leidt je door het mooie natuurgebied.

Gaasterlandse bossen

Ben je in de buurt van het IJsselmeer in Friesland tijdens je vakantie en wil je toch even genieten van een bosrijke omgeving voor een lekkere wandeling met de hond, bezoek dan het Gaasterlandse bos. In het bos vind je mooie uitgestippelde wandelroutes en het is een leuke afwisseling tijdens een bezoek aan een van de vele Friese meren.


Leuke steden in Friesland

Dokkum

Dokkum is de meest Noordelijke stad van ons land en is zeker een aanrader tijdens een vakantie met jouw hond in Friesland. Het heeft een historische binnenstad vol monumentale gebouwen. Het stadje heeft een gezellige uitstraling en staat bekend als een goede winkelstad. Dokkum maakt ook onderdeel uit van de elfstedentocht.

Sneek

Sneek staat bekend om de gezelligheid en de vele watersportliefhebbers die de stad trekt. De stad ligt direct aan het Sneekermeer waardoor het een ideale stop is voor zeilers, of mensen die met de boot aan het toeren zijn. Zeker in de zomermaanden zorgt dit voor een leuke sfeer in het gemoedelijke centrum dan de stad Sneek. De stad heeft een mooie historische architectuur die zowel vanaf de kant, vanuit een rondvaartboot of vanuit een gehuurde sloep te bewonderen is. De stad heeft veel terrassen en winkeltjes, wat het tot een leuk daguitje maakt. Sneek is ook bekend om de Sneekweek. Dit evenement vindt altijd in augustus plaats en trekt vele watersportliefhebbers naar de stad.

Hindeloopen

Aan het IJsselmeer vinden we ook het leuke stadje Hindeloopen. Net als Sneek is Hindeloopen bekend om de watersport en de elfstedentocht. Je vindt hier ook het Friese schaatsmuseum waar de rijke historie van de elfstedentocht is vastgelegd. Ook vind je hier alle soorten en type schaatsen die er door de jaren heen hebben bestaan. Hindeloopen is in de 13 eeuw gesticht en heeft een rijke zeevaart historie, aangezien het in het verleden aan de Zuiderzee lag. De inwoners houden de rijke historie nog altijd in leven en hechten veel waarde aan de oude tradities. Je vindt er oude straatjes, grachten en houten bruggentjes. Het heeft een rustig centrum wat het ook prettig maakt om met de hond te bezoeken.

Heerenveen

De stad Heerenveen ontstond in 1550 en is daarmee het oudste Veenkanaaldorp van Nederland. Je vindt er veel monumentale panden. Heerenveen is met name bekend geworden door het Thialf ijsstadion waar jaarlijks werelds grootste schaatsevenementen worden gehouden. Wie denkt dat door de bekendheid van Heerenveen het een stad is, heeft het mis. Heerenveen is een dorp en telt slechts een kleine 30.000 inwoners. Met een voetbalclub en zo'n grote naam in de schaatssport niet slecht voor een dorp!

Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland. Deze historische stad kenmerkt zich door romantische grachten en door de scheve toren "de Oldehove". Deze toren in het stadscentrum staat nog schever dan de toren van Pisa. In 2018 werd Leeuwarden verkozen tot culturele hoofdstad van Europa. Een grote eer maar ook veelzeggend. Ljouwert, zoals de Friezen Leeuwarden noemen, heeft vele leuke kleine winkelstraatjes met vele boutique winkels. Een absolute aanrader om een dagje heen te gaan tijdens jou verblijf in een vakantiehuis in het mooie Friesland.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Laat je inspireren en blijf op de hoogte van de beste aanbiedingen!